Sten Rosendahl

Sten Rosendahl aktuell med Sci-Fi thrillerna Algblomning

.

Svenska Böcker: Sten Rosendahl, nyligen utkommen med boken Algblomning som fått väldigt fina recensioner. Hur känns det?

Sten: Det känns roligt och tillfredställande med tanke på hur mycket jobb som det faktiskt varit på vägen. Utmattande stundtals, men jag har fått så många positiva reaktioner vilket gör att jag surfar lite på vågorna just nu innan jag skriver vidare.

Svenska Böcker: Vad gör du förutom att du skriver böcker?

Sten: Jag har ett heltidsjobb som teknisk IT-specialist. Fritiden i övrigt delar jag mellan kultur, släkt och vänner i Stockholm samt resor till min särbo i Skåne. Jag har tidigare ägnat mig åt kortfilmsproduktion en hel del och så spelar jag gärna piano!

Svenska Böcker: Berätta om Algblomning, vad handlar den om?

Sten: Den utspelar sig i ett framtida Stockholm som har förändrats ordentligt på grund av miljökatastrofer vilket har påverkat både samhällsstrukturer och chanserna att överleva på planeten överhuvudtaget. Huvudpersonerna är dels May som är priviligerad, bor över jord och jobbar inom säkerhetspolisen, samt dels Tom som är inflyttad från förorten, bor under jord och jobbar som försäljare. De är ett omaka par som får samarbeta för att lösa ett mordfall som ingen av dem egentligen vill bli inblandad i. Det är en deckare men väcker samtidigt frågor på många plan.

Svenska Böcker: Hur kom du på idéen till boken?

Sten: Idén till historien var från början en skrivövning kring en bild av ett fönster med utsikt. Jag gjorde inte klart övningen då men någonstans fastnade tanken på ett rum med en utsikt du fick välja själv. Stilmässigt tänkte jag ”Blade Runner möter Roy Andersson”! Under en kurs i filmmanus skrev jag ner första sidan av novellen och efter flera försök i form av bidrag till novelltävlingar så blev historien slutligen antagen till antologin Magiker och Maskiner (Catahya förlag). Romanen innehåller faktiskt alla scener från novellen fast utspritt i texten. Dessutom är ett antal lätt förändrade Stockholmsmiljöer med i boken vilket jag själv tycker är kul.

Svenska Böcker: Var hämtar du inspiration?

Sten: För det första alltid i det annorlunda och ofta det som ligger precis bortom verkligheten i tanken. Jag läste tidigt fantastik, allt mellan Tolkien, Asimov och Bradbury. Oftast får jag inspiration från ett ord eller en bild, gärna på ett annorlunda sätt än vad de flesta tänker. Begränsningar ser jag som en utmaning!

Svenska Böcker: Algblomning är ju en dystopi. För de som inte vet vad en dystopi är, kan du berätta?

Sten: En dystopi är en pessimistisk tolkning av framtiden där tendenser från nutiden har dragits ut till sina mest extrema konsekvenser. Ofta handlar det om mycket svåra sociala förhållanden, diktaturer eller miljöhot, men det finns hopp kvar om en bättre framtid. Jag tycker det är viktigt att behålla det ljuset i allt det mörka.

Svenska Böcker: Är det inte tungt att skriva en dystopi?

Sten: Jag tror faktiskt det kan finnas en viss tillfredställelse att beskriva ett heldystert samhälle eller en nästan hopplös situation, men det kanske bara är dramatikern i mig som tycker om att plåga mina huvudpersoner innan det faktiskt vänder till det bättre. Däremot så kan det ibland bli lite jobbigt att skriva de tunga partierna, speciellt om en som jag väljer dyster musik för att förstärka sinnesstämningen.

Svenska Böcker: Du har gett ut boken själv, vad är svårast med egenutgivning?

Sten: Oj, det är så mycket en inte vet innan, allt från hur böcker ska sättas till hur avtal ska skrivas, rabatter ska ges och var du får göra reklam och inte. Jag startade Förlag Futur ihop med en författarkollega, det hjälper oerhört att vara två om det. Likaså gäller det att utöka sitt branschnätverk för att kunna stötta varandra.

Svenska Böcker: Just nu pågår bokmässan i Göteborg. Är du där som besökare eller utställare.

Sten: Det blir tredje gången, men första gången i en monter. Vi är fem författare som delar på sex kvadratmeter i A03:44 och vi står mitt i en avdelning (Fantastikgränden) där besökarna är entusiastiska. Vi kallar oss Fantastic Five!

Svenska Böcker: Vad har du för förväntningar av bokmässan?

Sten: Det är svårt att veta hur stor försäljningen blir, men jag känner att nu står jag på rätt sida om bokborden – på författarsidan. Jag ska njuta fullt alla fyra dagarna!

Svenska Böcker: Fortsätter Algblomning eller har du kanske något annat på gång också?

Sten: Innan jag skrev slutet på Algblomning så visste jag faktiskt inte, men i det sista kapitlet öppnade sig plötsligt en fortsättning – det finns helt enkelt frågor som både jag och mina läsare vill veta svaret på! Jag har material för två böcker till så ett råmanus för del 2 är mitt nästa projekt. Jag tänker faktiskt på serien lite som strukturen i den allra första starwars-trilogin, fast utan ewoks i del 3 …

Svenska Böcker: Är det något du vill säga till dina läsare?

Sten: Jag är väldigt tacksam för intresset som boken redan har fått, både när jag själv berättat om den och från de som redan har läst den (en tidig förhandsutgåva har cirkulerat sedan slutet av juni men officiell säljstart är den 28 september). Det vore kul att träffa fler läsare, gamla och nya sådana får gärna komma och hälsa på bokmässan i Göteborg 28 sep-1 okt, andra kanske kommer på releasefesten i Stockholm under oktober. Jag besöker också gärna mindre bokmässor senare i höst men hittills är bara Picnicon i Västerås bokad, lördagen den 19 november.

Stens facebook-sida hittar ni här.

Svenska Böcker gav Algblomning betyg 4,5 /5.