Mia Bergenheim

Mia Bergenheim  är aktuell med «I hundarnas timma» utgiven av Danje Förlag. Mia har även en bloggsida med dikter och andra texter som heter Paintaword. Mia blandar seriösa texter på bloggen med rimmande feelgodramsor om en figur som hon kallar «tanten.»

Svenska Böcker: Din bok heter «I hundarnas timma». Berätta, varför valde du det namnet?

Mia: Namnet anspelar på vargtimmen, som infaller kring fyratiden på natten. Då ligger många människor vakna och vrider sig i sina sängar. Det är riktigt kusligt att maror tycks hemsöka människor över hela världen i precis samma «vargstund» och det är just sådana oförklarliga förnimmelser som vibrerar under ytan i boken. Namnet I hundarnas timma kopplar också till uttrycket «i grevens tid», som betyder i sista minuten. Namnet associerar ytterligare till «den blå timmen» som för mig har en väldigt romantisk klang. Den timmen är en sista skymningsstund efter solnedgången, precis innan mörkret tar över, i den stund då världen målas blå. «I hundarnas timma» låter dessutom lämpligt gammaldags och poetiskt och ger vissa aningar om bokens innehåll.

Svenska Böcker: Vad handlar boken om?

Mia: Boken är en berättelse om en släkt. Handlingen spänner kring mänsklig svaghet, lust och makt. Huvudpersonernas invecklingar följs från tidigt 1960-tal till nutid. Världen förvandlas och berättelsens förgreningar sträcks ända till Italien. Kontrasten mellan den otäckt närvarande ondskan och den poetiskt flytande texten gör boken spännande och starkt berörande. Där finns mänskliga öden, uppsving och dekadens. Mycket händer i det fördolda, sådant som påverkar och får konsekvenser. Glamour och övergrepp, dominans och missbruk, kärlek och tukt. I hundarnas timma är en roman om följder, karriär och kulisser.

Svenska Böcker: Hur kommer det sig att den utspelar sig i Finland? Bor du där?

Mia: Ja, jag bor i Finland, i Helsingfors. Det känns roligt att få berätta om den speciella kulturen jag har vuxit upp i. Att vara finlandssvensk är att tillhöra en minoritet med ibland elitiska förtecken, på gott och ont. Finlands historia med sviterna av kriget och landets geografiska läge påverkar oss fortfarande.

Svenska Böcker: Vad är det som inspirerar dig när du skriver?

Mia: Oj, det är en massiv fråga! Jag älskar att skriva och inspireras av mycket. Fjäderlätt skönhet, humor och djupa känslor är viktiga för mig. Idén till I hundarnas timma fick jag delvis genom många av de berättelser om människors utsatthet jag har fått ta del av i mitt jobb som ungdomsarbetare. Fruktansvärda skräckhistorier pågår mitt bland oss, sådana som slås bort med axelryckningar och förklaras med människors virrighet. Jag ville berätta de berättelserna. Själars mysterier intresserar mig och och igenkännbara beröringspunkter är viktiga. Jag tar hjälp av min coachutbildning och mina grundläggande studier i psykodrama då jag djupdyker i mitt inre och fantiserar fram personerna.

Svenska Böcker: Du gav först ut boken på ett annat förlag och sen fick du kontrakt med Danje förlag, som du skrev kontrakt med. Boken har fått ett annat omslag, genre och baksidetext. Hur kändes det?

Mia: Ja, jag hade ett traditionellt förlagsavtal med ett annat förlag. Boken skulle komma ut i pappersformat i augusti 2016. Förlaget visade sig vara oseriöst och det hela slutade med att jag med hjälp av Författarförbundets juridiska råd fick tillbaka rättigheterna till manuset. Efter det rasade mitt självförtroende men lyckligtvis blev jag kontaktad av Danje förlag, som erbjöd sig att läsa boken. Det ledde till ett nytt och fräscht avtal och romanen I hundarnas timma släpptes som e-bok i januari 2017.
Danje förlag har varit en härlig samarbetspartner! Romanen togs emot precis som jag hade tänkt och skrivit den. Den nya genren, baksidetexten och pärmen (av Eric Leraillez) är verkligen mitt i prick! Samarbetet med Danje har varit fantastiskt givande. Som författare får jag uppbackning och boken får den referensram den behöver. Underbart!

Svenska Böcker: Vad tycker du är svårast med att skriva böcker?

Mia: Allt! Och det är just det svåra som är det roliga! Det är härligt att tränga in i karaktärerna och låta dem skapa sig själva och föra handlingen framåt. Utmaningen i att få allt att sitta rätt, intrigen, researchen, tiden, tempot, omgivningen… Att få till helheten, helt enkelt. En roman är ett jättestort projekt och jag känner mig tacksam och privilegierad över att ha lyckats med det.

Svenska Böcker: Hur gör du för att få skrivtid?

Mia: Numera jobbar jag deltid för att ha tid. Jag skriver nästan alla dagar, ofta dikter och andra korta texter. Att skriva en roman som ren hobbyverksamhet är omöjligt för mig. Vissa strukturella delar kan jag klara av men då jag sjunker in i själva skapandet kräver det full fokusering. Det innebär att jag måste ansöka om tjänstledigt då jag skriver romantext.

Svenska Böcker: Vad är planerna nu? Har du kanske en ny bok på gång?

Mia: Planer har jag nog, i mitt huvud snurrar många uppslag. Jag har tankar om en ny bok och har faktiskt börjat på en helt fristående och mycket annorlunda uppföljare till I hundarnas timma. Nu gäller det främst att organisera det praktiska och ekonomiska, att skapa mig både skrivro, -tid och förutsättningar.

Svenska Böcker: Är det något du skulle vilja säga till dina läsare och till de som ännu inte har läst din bok?

Mia: Läs gärna boken om du känner för en annorlunda och berörande upplevelse. Om boken väcker känslor eller annat du vill kommentera eller diskutera blir jag glad om du tar kontakt.

 Svenska Böcker har läst och recenserat «I hundarnas timma.» Recensionen finner du genom att klicka på boken.
Boken finns bl. a. att köpa här.