Karin Svärd

Karin Svärd’s nya bok «Keilas Gåva» kommer ut i maj. Svenska Böcker fick äran att läsa och recensera den och har dessutom fått intervjua Karin. Hon är uppvuxen i Huskvarna, utbildade sig till lärare och flyttade till Skåne i början av nittiotalet. Karin bor i Trelleborg med man, två adoptivbarn och hund. Skrivandet är något som upptar en stor del av hennes fritid och förra året debuterade hon med barnboken «Min vän Basti», en historia om utanförskap, mobbing och kärleken till hunden.

Svenska Böcker: Din bok Keilas Gåva kommer ut i maj. Berätta om den, vad handlar den om?

Karin: ”Keilas gåva” är en dystopi om ett framtida samhälle där en härskare dragit undan all modern teknik och samlat den i storstaden Kvarnen. Keila, som tillhör det fattiga bondesamhället, har liten kunskap om den värld hon lever i. När hennes lillebror dör och hennes föräldrar mystiskt försvinner, ger hon sig iväg från byn. Med sig på resan får hon ett arv, ett värdefullt skrin med stenar som ska hjälpa henne på vägen. Keila bär dessutom på en annan gåva, en kraft som kan göra människor sjuka. Under resan får hon allt större kunskap om Härskarens rike och det samhälle som en gång fanns. ”Keilas gåva” är en fusion av gammalt och nytt. Svensk fantasy med starka inslag av nordisk folksaga.

Svenska Böcker: Är du själv intresserad av stenar?

Karin: Stenars egenskaper och magi fascinerar mig. Många människor tror på stenars kraft. Det är också intressant att vi har tre olika typer av bergarter. Talet tre är viktigt i sagornas värld. Jag tycker också om tanken på att sten har en livscykel. Vid tillräckligt hög temperatur blir sten till magma igen för att sedan åter stelna. Det skapar en cirkel och kittlar på så sätt fantasin. Genom mitt arbete med boken har jag lärt mig mer om bergarter och på så sätt fått större intresse än vad jag hade från början. Halsbandet, som finns på bokens omslag, fick jag i födelsedagspresent under mitt arbete med boken. Smyckets sten är porfyr, i boken har jag givit stenen en mycket användbar egenskap, nämligen makten att kunna kontrollera män.

Svenska Böcker: Vad inspireras du av när du skriver och hur kom du på idén till Keilas gåva?

Karin: Jag inspireras mycket av barnlitteratur. Som lärare har jag läst mängder av barn och ungdomslitteratur, så pass mycket att jag börjat läsa barnböcker även som privat nöje. Gränserna för vad som passar oss läsare åldersmässigt har börjat suddas ut och det gillar jag. Det är något jag tar till mig även i mitt skrivande. En bra historia ska kunna passa för alla oavsett ålder. Det var så de gamla folksagorna fungerade; alla i stugorna lyssnade när sagorna berättades, både vuxna och barn. Jag skrev ”Keilas gåva” för att jag tycker det behövs svensk fantasy där vår nordiska folksaga kommer fram.

Svenska Böcker: Vad har varit svårast med att skriva tycker du?

Karin: Det svåraste med att skriva är att jag måste pressa mig själv att bli färdig med projektet. Alla lediga helger och lov måste gå åt till skrivande. En bok är ett långt och tidskrävande arbete.

Svenska Böcker: Har du någon gång haft skrivkramp eller känt att du inte kommer vidare? Vad gör du då?

Karin: Jag är den där typen som bara måste få skriva. Skrivandet är för mig ett sätt att bearbeta livet. Jag får mycket inspiration från min uppväxt i Småland, från de mörka skogarna och den stora sjön Vättern. Skrivkramp har jag aldrig haft, däremot har jag lagt ner en hel del projekt som inte håller. Det känns ju som slöseri med tid, men man får hoppas att jag har lärt mig något av det.

Svenska Böcker: Vad vill du säga till dina framtida läsare?

Karin: Just nu arbetar jag med en skräck historia. Många barn och unga frågar efter läskiga böcker. Jag hoppas kunna skapa en historia som kan få läsare i alla åldrar att rysa. Sedan vill jag berätta mer om Keila. Från början är ”Keilas gåva” tänkt som den första delen av tre böcker. Vi får se hur jag lyckas med det projektet.

 

Recensionen av Keilas Gåva hittar du genom att klicka på boken.