Folktro: 30 författare tolkar folktro och dess väsen.

Idag har vi en gästbloggare Päivi Karabetian, vars bok Hallelujabröderna jag just läser. Hon läst och recenserat antologin Folktro som jag själv har en novell med i. Päivi har också en blogg som som heter Så du tror du är författare.
Recension
Övernaturliga väsen kommer till liv igen
Jag har precis läst klart boken Folktro utgiven av Miramir Förlag. Boken är en antologi där trettio författare i trettioen berättelser låter oss möta mytiska varelser sprungna ur folktron. Övernaturliga väsen hoppar ut ur sidorna och överrumplar mig med sin råhet och berättar om striden mellan människor och de som har funnits sedan tidernas begynnelse.
Antologins berättelser spänner från modern tid, men här finns även berättelser som utspelar sig längre bak i tiden då tron om övernaturliga väsen var en naturlig del av vardagen. Akta dig för skogsrået, annars går det illa för dig. Jag är benägen att hålla med efter att ha läst boken Folktro.
Berättelserna följer de vanliga sägnerna och sagorna om bysar, maror, tomtar, troll, ja allt som rör sig runt människoboningar och skogarna runtomkring. Den starka tråden som binder alla historierna är att man ska hålla sig undan från dessa väsen och framför allt inte förarga dem. Ibland kan man inte skydda sig trots att man har gjort allt för att förhindra. De trollbinder och förför oss in i en bitterljuv död. Den moderna människan som inte längre lyssnar på naturens varningstecken har inte en chans att rädda sitt skinn.
Varför ska vi läsa om folktro? Det är viktigt att förstå att folktro har i alla tider hjälpt oss människor att förstå det vi inte kan förklara med våra vanliga sinnen. Att rentav stödja oss i sorgen när någon vi älskar försvunnit. Genom att sätta ord på det som har hänt i magiska termer kan vi gå vidare med våra liv.
Boken Folktro drog mig tillbaka till min barndomsvärld befolkad med troll och vättar. Den här gången såg jag det genom vuxna ögon. Berättelser som inte slutar lyckligt, för har man satt en boll i rullning så har man. Sexualiteten som slukar människor med sin passion. Människans övertro att de står över naturen. Att man måste skydda sina barn och ta vuxenansvaret tills de kan stå på sina egna ben. Att mänskligheten vilar på sköra stolpar som kan brytas av när som helst. Att det är viktigt att samhället skyddar de svaga mot det starka. Bokens trettioen berättelser kan läsas som en metafor över människans framfart och de djupa spåren vi lämnar efter oss i naturen. Du kan också läsa dem bokstavligt, att det finns väsen där ute. Hur du som läsare vill tolka boken, som ren underhållning eller att det finns ett korn av sanning i historierna, är upp till dig. Jag rekommenderar starkt att läsa boken som fick mig att mer än en gång börja bita på naglarna och febrilt läsa vidare till upplösningen.
Författarna i antologin är:
Cecilia Larsson Kostenius
Michèle Glatthard
Sten Rosendahl
Jimmy Håkansson
Linda Broberg
Cathrin Monell
Mikael Mansén
Rikard Slapak
Susanne Wiik Ekebergh
Beatrice Lindberg
Monika Chanovian
Jens Nilsson
Emelie Beijer
Marielle Jansson
Sara Sundqvist
David Renklint
Evelinn Carlsson
Camilla Brandt
My Lemon
Linn Liljemo
Frida Gråsjö
Hannele Partanen
Annah Oj
David Rylander
Jenny Töredal
Jorun Modén
Peter Westberg
Hanna Olsson Drammeh
Olof Lindberg
Kristina Suomela Björklund
Den finns att köpa hos bl.a. Fantastikbokklubben.