Novell,  Spänning / Skräck

I ett hus vid skogens slut av Mårten Dahlrot

Handling: Det är en känd gammal visa som du kanske till och med kan nynna melodin till. I ett hus vid skogens slut, liten tomte tittar ut…

Vid första anblicken handlar visan om en hare, en jägare och en tomte. Men i den avlidne litteraturprofessorns rum på ålderdomshemmet Solbacken hittas travar med nedklottrade papper. Papper som innehåller en stringent bevisföring på att visan handlar om något helt annat.

Trots alla tecken därpå tycks den gamle mannen varken blivit galen eller senil. I själva verket har han utarbetat en häpnadsväckande analys: en analys som under hans sista månader i livet hållit en heltidsanställd bibliotekarie sysselsatt enbart med hans bokbeställningar.

Så vad är det som döljer sig i visan? Vad symboliserar haren? Vem är tomten? Och vad är egentligen huset vid skogen slut?

Recension: Jag är fascinerad. Mårten lyckas att «analysera» en barnvisa till något ni inte ens kan tänka er. Karaktärerna är suveränt gjorda och historien är lika genial som de andra två novellerna av Mårten Dahlrot.

Betyg: 4,5/5

Läs mer om Dahlrot novellerna här.

Trailern till I ett hus vid skogens slut kan ni se på här.

(Visited 119 times, 1 visits today)

2 Kommentare

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.