Berättelser ur livet,  Roman,  Skönlitteratur

Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl

Vad händer när Ibra från Eritrea samt Hamid och Mohammed från Syrien kommer till det lilla samhället Himmelsta någonstans på den svenska landsbygden?

Det händer mycket. De hemskaste tankarna och orden kommer fram, moderskänslor, kärlek, beslutsamhet, ångest och vänskap. Folket i Himmelsta blir rädda för de som ska komma, de vet inte hur de ska hantera situationen och Nicke, som bor med sin fru Tove, bredvid den Vita Villan där pojkarna ska flytta in, blir som förändrad. Tove ser hat och ilska i hans ögon. Det som först gör honom mest arg, är att det är Toves syster, Anja, som är föreståndare för Vita Villan och hon har inte sagt någonting till dem om att det ska bli boende för flyktingbarn. Kommunalrådet Urban försöker lugna och tala med de ursinniga invånarna i Himmelsta vilket slutar med att han springer hem och sjukskriver sig flera dagar.

Inez bor med sin man Lasse på Per Olofsgården. De har förlorat en son och när Ibra, Hamid och Mohammed kommer till Himmelsta väcks hennes moderskänslor till liv och hon samlar in kläder och saker åt dem.

Livsöden och vänskap flätas samman, bryts för att sen återfinnas. Välkommen till Himmelsta är en fin bok om ett väldigt aktuellt tema. Hanna har lyckats skapa starka karaktärers som man tar till sig och kämpar med. Boken är väldigt välskriven och väcker starka känslor.

Betyg 4,5 / 5

Författarens hemsida hittar du här.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.