Barn,  Ungdom

Amulettringen – Det är jag som är Nadja av Anette Skåhlberg

amulettringen-det-ar-jag-som-ar-nadja

 

Amulettringen är en ungdomsbok om Nadja som är 12 år och lever med sina  4-åriga tvillingsyskon, mamma och pappa i en lägenhet. Pappan är våldsam, slår mamman och Nadja. Mamman dricker för att fly undan. Det är Nadja som får ta hand om syskonen, laga mat, hämta och lämna på dagis och skydda dem mot pappans utbrott, ser till så de slipper se och höra. Samtidigt ska hon själv klara av skolan. «Dagsifröken» Benny förstår Nadjas situation, han lyssnar på henne och på det som tvillningarna berättar. Benny och ett mystiskt träd blir hennes räddning. Boken beskriver ett tema som är mycket känsligt. Jag led med Nadja och hade en klump i halsen när jag läste. Jag vet inte för vilken ålder den är lämplig, kanske den är lite väl hemsk för unga tonåringar? Den är helt klart läsvärd även för vuxna. Anette Skåhlberg blandar känsliga ämnen med mystik, ett koncept som gör att det svåra känns lite lättare.

Betyg 4

Författarens hemsida hittar du här.

(Visited 84 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.