Mikael Mansén har gett ut boken „Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta“ själv och e-boken „Guds Synd“ hos Danje Förlag.

Svenska Böcker: Berätta om dina böcker, vad handlar de om.

Mikael: Elin handlar om en ung gravt missbildad kvinna som har växt upp i en stuga på landet. Hon saknar mänsklig kontakt och söker den på det enda vis hon tror fungerar; genom kontaktannonser på ett mörkt BDSM forum. Hon möter dem med dolt ansikte. Hon får kontakt med en ung man som hon senare möter. Han råkar se hennes ansikte och chockas svårt över hennes utseende. Då han är på väg att fly, vädjar hon till honom att han ska stanna, om än bara för en liten stund. Hennes sorg väcker empati inom honom, dom dricker sig fulla. Mannen lovar henne vänskap. Dagen efter då mannen nyktrar till inser han det omöjliga i att umgås med henne. Elin som känner sig oerhört sviken, blir kontaktad av en man som kan operera henne, göra henne vacker. Hon tackar ja men vet inte att mannen är en psykopat och ser henne som ett experiment.

Guds synd handlar om en ung man, Jona,  i victorianska London. Han är en slarvig drömmare som råkar väcka en uråldrig vampyr. Vampyren behöver någon som kan hjälpa den att komma till rätta i den nya tiden. Vissa är inte skapade för att mörda och Jona är en sådan. Han tvingas att se sin vampyrherre döda människor, han tvingas själv att döda för att överleva. Mer och mer av hans mänsklighet sipprar för vart hemskt dåd han gör.

Svenska Böcker: Hur gick det till när du skrev? Hade du hela boken klar för dig, eller växte den fram under skrivprocessen?

Mikael: Oftast växer böcker och noveller fram medan jag skriver dem. Även om jag gör upp en mall, slutar det alltid med att jag får kassera den, eftersom karaktärerna drar iväg åt håll som jag aldrig hade väntat mig.

Svenska Böcker: Vad blir du inspirerad av?

Mikael:
Om „Guds Synd“: Jag har alltid undrat vem monstret är och varför det gör det den gör. I Dracula och Frankenstein får man förklaringar. Men ofta får man det inte. Jag har alltid tyckt om vampyrer. Framför allt tyckte jag mycket om Anne Rice, Intervju med vampyren, som jag läste första gången som trettonåring. Naturligtvis spelade även Dracula en viktig roll som inspiration.
Om „Elin“: Det som inspirerade mig var alla dessa dejtingsidor. Den desperata jakten på kärlek eller sex. Hur alla skriver om sin bästa sida och hur alla bor i joggingspåret … men jag inspirerades även av en gammal skräckis som jag inte minns namnet på.

Svenska Böcker: Lyssnar du på någon speciell musik när du skriver?

Mikael: Njae …. Det varierar. Ibland lyssnar jag på musik, ofta sorgsen eller kaotisk. Ibland får det gärna vara tyst.

Svenska Böcker: Boken „Elin – Kärleken är ful och fylld av smärta“ har du  gett ut själv. Vad är svårast med att vara egenutgivare?

Mikael: Det absolut svåraste är att nå ut till folk, att få dem att veta att boken finns.

Svenska Böcker: Vad har du för planer för den närmaste tiden, är kanske en ny bok på gång?

Mikael: Jodå, så är det. Jag skriver alltid och har mängder med noveller och romaner klara eller halvfärdiga. Snart släpps en skräckis som är inspirerad av HP Lovecraft och Robert E Howard’s berättelser om förlorade kulturer och fallna imperier.

Svenska Böcker: Är det något du vill säga till dina läsare eller de som ännu inte läst dina böcker?

Mikael: Mina böcker har beskrivits som vacker och vågad skräck. Dom flesta som läst dem har tyckt att de är väldigt bra. Tycker man om vågad skräck/rysare med drag av det övernaturliga, så gillar man troligtvis mina berättelser.

Svenska Böcker: Vilka tips vill du ge andra som skriver?

Mikael Mansén: Ta hjälp av familj och vänner, låt de testläsa och kommentera. Gå på författarkurser, t. ex. hos Jorun Modén. Hon har online-, distans och intensivkurser som är väldigt uppskattade.

Svenska böcker kan varmt rekommendera Mikaels böcker. Recensionerna av Elin och Guds synd finner du genom att klicka på bilden av boken. Besök gärna Mikaels hemsida.

                                       

Guds Synd finns att köpa här.                                     Elin finns att köpa här.