Mårten Dahlrot

Mårten Dahlrot är aktuell med Dahlrotnovellerna utgivna på Danje Förlag.

Svenska Böcker: Berätta, vem är Mårten Dahlrot och varför började du skriva?

Mårten: Sedan tre år tillbaka bor jag i Skurup med min familj, men jag jobbar i Malmö; som lärare på gymnasiet. Jag började skriva på allvar när jag efter gymnasiet kom in på Biskops Arnös dramatiklinje. Redan från början har mitt skrivande handlat om att utforska och visa upp det absurda i det vanliga, att ge vardagliga saker en surrealistisk twist som ger ett nytt perspektiv på världen.

Svenska Böcker: Vad handlar dina noveller om?

Mårten: I många fall tar de avstamp i en ganska normal och vardaglig situation för att sedan undersöka vad som händer när vardagen spårar ur. Ett exempel är novełlen «En våning upp» där huvudpersonen drömmer att hon är grannen som bor på våningen ovanför henne. Berättelsen tar sedan fart när hon inser att drömmen är mer verklig än hon trott.

Svenska Böcker: Var hittar du din inspiration och dina idéer?

Mårten: Idéer kan dyka upp precis när eller var som helst. Jag vet inte riktigt hur det går till, men plötsligt bara finns de där. Ofta handlar de om att ge ett nytt och oväntat perspektiv på vardagen eller tillvaron på något sätt, och det är väl också ett av svaren på frågan om inspiration; att jag inspireras av försöka vrida till världen för den som läser mina noveller. Och så inspireras jag såklart av sådant jag läser. Läsandet och skrivandet går ofta hand i hand för mig.

Svenska Böcker: Har du någon gång fått skrivkramp? Om ja, hur löste du det?

Mårten: Det är möjligt att jag har haft skrivkramp, men det var i så fall väldigt länge sedan. Knepet för mig är att jag har skaffat mig en väldigt låg skrivtröskel. Jag skriver ofta på mobilen och vid tillfällen då det är helt omöjligt att känna prestationsångest: samtidigt som jag lagar mat, cyklar, eller sitter på tåget till jobbet. I sådana situationer finns det ingen förväntan på att jag ska kunna skriva nåt bra – därför har jag liksom inget att bevisa. Det skapar en frihet och gör skrivandet opretentiöst.

Svenska Böcker: Din noveller ges ju ut som e-böcker, har du funderat på att sätta ihop dem till en tryckt bok?

Mårten: Om förlaget vill göra en sådan satsning så skulle jag såklart inte ställa mig i vägen, men i nuläget finns inga sådana planer. Sedan tycker jag att e-boken är ett bra format för noveller. På ett sätt kan jag önska att e-boken ska bli det format som ger novellen en återkomst, på riktigt. De senaste åren har utgivningen av noveller visserligen ökat, men många förlag kör på säkra kort, väl etablerade författare och klassiker i nyutgivning. Jag hoppas att e-boken kan gör att mindre förlag vågar ge ut nya, spännande och kommersiellt osäkra grejer – och om e-noveller kan bli en ny litterär trend så är jag gärna en del av den, även om det innebär att det inte blir några tryckta böcker för min del.

Svenska Böcker: Dahlrotnovellerna är ju nu alla publicerade. Vad kan vi vänta oss härnäst?

Mårten: Jag har skrivit en text till boken «Fuck mobbning» som kommer ut på Idus förlag i augusti. Sedan har Danje förlag en antologi på gång som jag jag kommer medverka i med en novell. Och så har jag ett par noveller som är klara och som jag hoppas ska ges ut tids nog, förhoppningsvis redan framåt vintern. Så det kommer mer!

Svenska Böcker: Är det något du skulle vilja säga till dina läsare?

Mårten: Den bästa läsare en författare kan få är en van och erfaren sådan. Jag upplever själv att jag blir bättre och bättre på att ta till mig och uppleva litteratur för varje år som går. Därför skulle jag vilja uppmana mina läsare att läsa så mycket de bara kan, och att läsa brett. Det tror jag ökar chanserna för de ska gilla och få schyssta läsupplevelser av mina noveller. Och som alla oetablerade författare vill jag ju att de tipsar andra om mina noveller. Det svåraste i början är väl att hitta läsare, och där är jag verkligen tacksam för all hjälp jag kan få!

Svenska böcker rekommenderar varmt Mårtens noveller! Klicka på bilderna av novellerna så kommer ni till recensionerna.

Mårtens hemsida hittar ni här.

Missa inte Danje Förlags suveräna trailers till novellerna. De finner ni under boktrailers.