Dystopi,  Sci-Fi

Värmevåg av Sten Rosendahl

Baksidetext:

VÄRMEVÅG är den andra fristående delen i den dystopiska thrillerserien Stockholm 2300 som inleddes med romanen Algblomning. May Born, kriminalinspektör med speciella mentala förmågor, får återigen utreda både mordfall och attentat. Tom Lexler, självlärd historiker, återvänder till hennes sida med sina unika kunskaper om den urgamla huvudstaden.

STOCKHOLM är en gigantisk fästning som skyddat generationer av överlevande efter supernovablixten då ozonlagret utraderades. Solen ger nu mer död än liv. Staden har återhämtat sig, mat fås från alger och ny teknik inger hopp, men ojämlikheten mellan överjordens rika och underjordens fattiga skapar missnöje. I det senaste valet tog ett populistiskt parti plats i Stadshustornet.

EN JOURNALIST söker upp May för att få hjälp att avslöja en sekt som vill slänga ut inflyttade med våld och ta över stadsstyret. Tom får kontakt med hologramvärlden Everviews skapare, vilken visar sig ha stor makt över stadens skeenden. Samtidigt är byborna i den solsvedda ödemarken trötta på att inte få tillräcklig hjälp och skickar därför en gerillastyrka mot staden …

Recension: I Värmevåg hittar läsarna en sci-fi-roman som är spännande hela tiden. Liksom i Algblomning är karaktärerna starka, framför allt May Born och Tom Lexler, men även Anna och Carl som bikaraktärer. Det märks att Sten kan sitt Stockholm och det är väldigt intressant, men även skrämmande, hur han har byggt upp det framtida Stockholm där människor lever i olika nivåer av staden. Från underjorden med tunnelsystem till ovan jord i höga torn.
Och slutet! Vilken cliffhanger! När kommer trean Sten?

Läs gärna en intervju av Sten hos Håkans hylla.

Betyg: 4.5/5

(Visited 64 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.