Berättelser ur livet,  Roman

Girlhood – har himlen en förort? av Maria Stark

Baksidetext: «Girlhood – Har himlen en förort?» är en rå, brutal och våldsam roman om förorten i går, i dag men förhoppningsvis inte i morgon. En berättelse om de unga, arga, våldsamma, kriminella och utsatta tjejerna som gjorde sitt bästa för att överleva i en grym värld.

«Girlhood – Har himlen en förort?» är en historia som mycket fritt bygger på några verkliga händelser från Stockholm och Göteborgsområdet i slutet av 90-talet, men den är ingen beskrivning av någon enskild persons livsöde. Den utger sig heller inte för att återge en sann eller fullständig bild av begångna och utredda/nedlagda brott, händelser, handlingar etc. Det är en historia om tonårstjejer som fanns för länge sen, och som finns än idag på vissa platser i Sverige. Det är en berättelse som låter tjejerna från förorten ta all plats.

Recension: En oerhört stark bok om hur det är att hamna fel, att vilja synas men inte veta hur, vilja vara med fast det är fel gäng, fel levnadssätt. Maria Starks bok om tjejerna i Girlhood är full av känslor: ilska, sorg, glädje och kärlek. Den tar tag i mig, får mig att vilja hjälpa tjejerna. Jag lider med dem och känner med dem. Att den utspelar sig i Södertälje där jag själv växt upp, varit på samma uteställen som de (Avenyn, Liberty «Libban») gör att boken känns ännu mer nära.
Starkt Stark!

Betyg: 4,5/5

(Visited 204 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.