Barn

Stina & Olle av Anette Dinnetz och illustrationer av Pia Niemi

Baksidetext: 

Det jag ska berätta, det hände på den tiden då man körde med hästar på åkrarna. Då fanns det nästa inga bilar, men några traktorer kunde man få syn på ibland.
Huvudpersonen i boken är Stina. Hon är en mycket bestämd och självständig dam på 6 år.
Stina bor utanför ett litet samhälle som heter Rimbo. Där bor hon tillsammans med sin mamma och pappa. Hon har en stor lurvig hund. Orvar heter han.
Stina bor i ett litet hus nere vid sjön. Vid huset finns det två hus till. Det ena är hönshuset. Där bor det tio höns och en tupp. På den andra sidan det stora huset ligger det ett lider. Där står cyklar, skidor, kärror och spadar, ja allt det där som man har i ett förråd.
Så finns det förstås också ett dass. För man har nämligen ingen toalett inne i bostadshuset, där man kan dra i ett snöre eller trycka på en knapp. Om man skulle bajsa fick man gå ut, och på natten hade man en liten potta.
Stinas pappa jobbar i skogen och mamman arbetar i hemmet, sköter hönsen och syr gardiner åt en fin affär i Stockholm.
Stina har en vän som hon älskar nästan lika mycket som sin familj. Hennes vän heter Olle. Han är också 6 år. Olle bor på berget ovanför Stinas hus. Han bor i ett större hus för han har en mycket större familj. Olle har ingen hund, ingen katt och inga höns. Men han har ett par syskon. De heter Viktor och Elenor och är så gamla att de har börjat skolan.
I byn finns en bonde som har en häst. Hästen är stor och svart och har tofsar på fötterna. Han heter Svarten. Bonden har också en traktor. Den är grå och kallas för Grållen.
Alla bor de i en liten by som ligger en liten bit utanför Rimbo. Det är ett litet samhälle som ligger några mil utanför Norrtälje.
Recension: Stina & Olle är en fin berättelse om hur det var förr, innan alla hade toalett inomhus eller kände till hissar och rulltrappor. Boken är uppdelad i lagom långa kapitel, perfekt att läsa ett eller två på kvällen. Roliga beskrivningar av gamla och moderna saker såsom spark, utedass och toalett, rulltrappor och hissar. Vänskapen mellan Stina och Olle är underbar. Jag önskar dock att det hade varit ännu fler av Pia Niemis finna illustrationer.
Betyg: 5/5
(Visited 102 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.