Deckare

Brevbärarens sista möte av Dan Fränkel

Baksidetext: Brevbärarens sista möte är en thriller om agenter och kärlek i det kalla krigets skuggvärld. Handlingen, som utspelar sig i början av 70-talet, rör sig mellan Stockholms unga vänsterkretsar, Östberlin, det slutna Albanien och underrättelsetjänsterna i Stockholm, DDR och USA.

Boken bygger på ett verkligt fall, brevbäraren Bosse Janssons mystiska försvinnande 1976. Fallet har omtalats många gånger, bland annat i P1-dokumentären «Brevbäraren som försvann» från 2013. Bosse Jansson var aktiv i den marxist-leninistiska vänstern under sjuttiotalet och många tror att hans försvinnande har med politik att göra.

Författaren kände själv Jansson från den tiden och har gjort en del efterforskningar. Boken ska ses som en fantasi om vad som kan ha hänt men den är långt ifrån orimlig. Karaktären Robert Hansson är i stort sett byggd på vad som kommit fram om Bosse Jansson och hans liv och man kan säga att historien gör luckorna och frågetecknen begripliga.

Recension: Det märks att Dan har gjort mycket efterforskningar när han skrev den här boken. Även om jag inte besökt de platser han beskriver så tror jag att de är väldigt noga och riktigt beskrivna, iallafall känns det så. Karaktärerna är intressanta, inte minst Robert Hansson och Belinda Hauser, men även andra i boken är väldigt starka. För mig är boken för politisk men jag är säker på att de som är intresserade av politisk historia skulle tycka mycket om boken.

Betyg: 3,5 / 5

Boken finns att köpa bl. a. hos Bokus och Adlibris.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.